Κύριο Μενού

Joomla Slide Menu by DART Creations

Επισκέπτες

Έχουμε 13 επισκέπτες συνδεδεμένους

Μέχρι τώρα επισκέψεις...

free counters

 

ΑΝΘΡΑΚΕΣ ... Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ!!!

 

 

Το τελευταίο διάστημα στο νομό μας  έχει ανακύψει το ζήτημα της δημιουργίας της 2ης μονάδας ΑΗΣ και κατ? επέκταση της λειτουργίας νέων λιγνιτωρυχείων. Η συζήτηση αυτή περιορίζεται σε επίπεδο εθνικών και τοπικών φορέων χωρίς να έχει απασχολήσει ουσιαστικά την κοινωνία της Φλώρινας, η οποία θα είναι και η άμεσα θιγόμενη. Με αυτόν τον τρόπο, λόγω ελλιπούς ενημέρωσης κινδυνεύει να βρεθεί προ τετελεσμένων γεγονότων, που θα προδιαγράψουν το άμεσο και μακροπρόθεσμο μέλλον της.

Μέχρι τώρα φαίνεται ότι θεσμικά όργανα ή Νομικά Πρόσωπα (δημοσίου και ιδιωτικού χαρακτήρα) τάσσονται υπέρ της λειτουργίας 2ης μονάδας και ορυχείων με κύριο επιχείρημα-δόλωμα την προσφορά θέσεων εργασίας.  Σε μια περιοχή που πλήττεται ιδιαίτερα από την ανεργία και σε μια εποχή οικονομικής ύφεσης, το δόλωμα φαντάζει ιδιαίτερα δελεαστικό. Όταν η ανεργία καλπάζει, για μια ακόμα φορά η μόνη λύση φαντάζει η ΔΕΗ.

Είναι όμως αυτό το επιχείρημα αρκετό για να πείσει μία κοινωνία η οποία ήδη έχει μια παρόμοια εμπειρία με την αρχική - υπάρχουσα μονάδα (ΑΗΣ Μελίτης);

Σύμφωνα με τις υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας οι θέσεις που φαίνεται ότι θα προκύψουν είναι περίπου 450 (οι περισσότερες από τις οποίες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου). Θα μπορούσε ίσως κάποιος να ισχυριστεί ότι είναι εγωιστικό κάποιοι που έχουν ήδη εργασία, κάποιοι «βολεμένοι» να τάσσονται εκ του ασφαλούς κατά της λειτουργίας της μονάδας ΑΗΣ και των ορυχείων. Δεν είναι όμως ακόμα πιο εγωιστικό και άδικο για κάποιες  θέσεις εργασίας να υπονομευθεί το μέλλον ενός νoμού και το μέλλον των επόμενων γενεών;

Γιατί ένα τέτοιο σημαντικό και πολυδιάστατο ζήτημα δεν πρέπει να περιοριστεί αποκλειστικά και μόνο στο επιχείρημα προσφοράς θέσεων εργασίας. Τίθενται σοβαρότερα ζητήματα όπως η υγεία των κατοίκων, η βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου,  η υποβάθμιση τοπίου,  η κλιματική αλλαγή κ.λπ.

 

Έχουμε καταλάβει ότι η διεύρυνση των ανοιχτών ορυχείων θα αγγίξει το κατώφλι της πόλης μας;


Θέλουμε η Φλώρινα του μέλλοντος να μοιάζει με τη γειτονική Πτολεμαΐδα;

 

 

Οι συνέπειες μιας τέτοιας προοπτικής θα είναι οδυνηρές. Πιθανότατα στο μέλλον θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα υγείας ανάλογα με αυτά που, όπως όλοι γνωρίζουμε, αντιμετωπίζει ήδη ένα μέρος του πληθυσμού της Πτολεμαΐδας. Σύμφωνα με έρευνα της Μονάδας Αιμοστατικής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ (20007), επτά στους δέκα θανάτους στην ευρύτερη περιοχή της Πτολεμαΐδας οφείλονται σε καρκίνο ή σε θρομβοεμβολική νόσο (έμφραγμα, εγκεφαλικό, πνευμονική εμβολή), ενώ τα κρούσματα καρκίνου είναι κατά 16% περισσότερα σε σχέση με το 1950 και ο αριθμός αυξάνεται κάθε δεκαετία με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου. Σήμερα τα κρούσματα καρκίνου φτάνουν στο 30,05% ! (κατά την ίδια έρευνα). Κατά συνέπεια  μειώνεται ο μέσος όρος ηλικίας θανάτου στην περιοχή. Σύμφωνα με άλλη έρευνα επιστημόνων της Παιδιατρικής Κλινικής του «Παπαγεωργίου» (2001-2006) διαπιστώθηκε ότι η ρύπανση προκαλεί διαταραχές στα αγγεία από την παιδική ηλικία κι ενοχοποιείται για την πρώιμη εμφάνιση των παραγόντων που οδηγούν στη στεφανιαία νόσο.      Επιπλέον, η καύση του λιγνίτη έχει τοξικές δράσεις που επηρεάζουν τα μάτια και κυρίως το αναπνευστικό, καθώς προκαλούν βρογχίτιδα, βρογχόσπασμα και μπορεί να προκαλέσουν οξείες και χρόνιες νόσους.

 

Μήπως αντί της  Πτολεμαΐδας πρέπει να επιλέξουμε άλλη πόλη ως πρότυπο;

 

Δε χρειάζεται να αναζητήσουμε πόλεις- υποδείγματα της Ευρώπης που σε σύγκριση με την ελληνική πραγματικότητα φαντάζουν εξωπραγματικές. Αρκεί να σκεφτούμε γειτονικές μας πόλεις που απλά αξιοποιώντας πόρους από ευρωπαϊκά προγράμματα και ποντάροντας στις φυσικές τους ομορφιές, έχουν ξεπεράσει προβλήματα του παρελθόντος, έχουν καταφέρει να αναδειχθούν σε τουριστικούς προορισμούς και γνωρίζουν μια ανάπτυξη βιώσιμη.

 

Μήπως η Φλώρινα των τριών ορεινών όγκων, ο μοναδικός νομός της Ελλάδας με έξι φυσικές λίμνες υστερεί σε φυσικό κάλλος;

 

Όχι βέβαια! Ας μην ξεχνάμε ότι ο νομός μας ψηφίστηκε ως ένας από τους δέκα ανερχόμενους αγροοικοτουριστικούς προορισμούς ολόκληρης της Ευρώπης! (Lagoa Πορτογαλίας, 2007).

 

 

 

Άρα, γιατί θα πρέπει ο νομός της Φλώρινας να μείνει καθηλωμένος σε μορφές «ανάπτυξης» του παρελθόντος,  που τον υποβαθμίζουν αντί να τον αναδεικνύουν;

Πότε επιτέλους στη χώρα μας  ο όρος ανάπτυξη θα αποκτήσει το ουσιαστικό του περιεχόμενο;

Υπενθυμίζουμε ότι οι φυσικοί πόροι (κάρβουνο, νερά, παραγωγικά εδάφη) των νομών Κοζάνης και Φλώρινας λεηλατήθηκαν προκειμένου να εξασφαλίσουν τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας κατά 70%.

 

Γιατί θα πρέπει και πάλι η Φλώρινα να «θυσιαστεί» για να αντιμετωπιστούν οι ολοένα αυξανόμενες ενεργειακές απαιτήσεις της Ελλάδας;


Και μια και μιλάμε για το ενεργειακό ζήτημα, επισημαίνουμε ότι η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιμένει ακόμη στην πεπατημένη οδό, στη λύση του λιγνίτη. Σημειωτέον ότι ο λιγνίτης της Ελλάδας είναι  από τους πλέον ρυπογόνους και η ΔΕΗ ήδη πλήρωσε 45.000.000? το 2005 για να αγοράσει δικαιώματα ρύπων. Όταν η Γερμανία(!) παράγει πολλαπλάσια ενέργεια από ηλιακή ακτινοβολία συγκριτικά με την Ελλάδα, όταν ολόκληρη η Ευρώπη έχει στραφεί στις ανανεώσιμες πηγές ενεργείας, όταν η Αμερική του Ομπάμα μιλάει για πράσινη ανάπτυξη, η Ελλάδα του ήλιου και των ανέμων παραμένει δέσμια του λιγνίτη, παρόλο που έχει δεσμευθεί για αύξηση των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) ως το 2010. Κάτι που δεν είναι γνωστό είναι ότι η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη δίνει σαφώς λιγότερες θέσεις εργασίας από ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επένδυση που παρέχει ασφάλεια και μακροπρόθεσμη προοπτική.

 

 

 

Αν στο άμεσο μέλλον η Φλώρινα μεταμορφωθεί σε ένα σεληνιακό σκηνικό, σε έναν «Κρανίου τόπο», όταν βρεθεί και πάλι παγιδευμένη, όμηρος των επιλογών της, θα αρχίσουμε και πάλι να μεμψιμοιρούμε, να κρίνουμε και να επικρίνουμε κόμματα, φορείς, κράτος και πολιτεία. Τότε, όμως, θα είναι αργά για να αναλογιστούμε τις δικές μας ευθύνες.

 

Το θέμα είναι σοβαρό και χρειάζεται υπεύθυνη αντιμετώπιση.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση:

Τώρα θα πρέπει να αποφασίσουμε τι νομό θέλουμε.

Τώρα θα επιλέξουμε τι είδους ανάπτυξη επιθυμούμε.

 

Και τελικά, τώρα θα πρέπει να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ακόμα μια κοινωνία απαθής, που αποσβολωμένη παρακολουθεί τις εξελίξεις, αλλά ότι γίναμε επιτέλους μια κοινωνία πολιτών ενημερωμένη, ώριμη και ευαισθητοποιημένη.

 

 

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ Κ.Π.Ε. ΒΕΥΗΣ ? ΔΗΜΟΥ ΜΕΛΙΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

 

Δαϊκόπουλος Γιάννης

Νάνης Νικόλαος

Τσώνη Άννα

Χατζή Ασπασία

Σωτηριάδου Βασιλική

Μπάλκος Νικόλαος

Κωνσταντινοπούλου Αικατερίνη

 

 

Πολυμέσα

Σήμερα είναι

Τρίτη, 03/08/2021

Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων

  • An Image Slideshow