Κύριο Μενού

Joomla Slide Menu by DART Creations

Επισκέπτες

Έχουμε 103 επισκέπτες συνδεδεμένους

Μέχρι τώρα επισκέψεις...

free counters
PDF Εκτύπωση E-mail

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

 

Με αφορμή τη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης γίνεται και πάλι έντονα λόγος για την κατάσταση του πλανήτη, ακούμε συζητήσεις στοιχεία, αριθμούς? Όμως, το πρόβλημα ούτως ή άλλως δεν είναι το έλλειμμα ενημέρωσης. Ο σύγχρονος μέσος πολίτης έχει επαρκή πληροφόρηση για διάφορα ζητήματα, επομένως και για το περιβαλλοντικό. Το πρόβλημα είναι ότι η πληροφόρηση αυτή προέρχεται από διαφορετικές πηγές, από διαφορετικές ομάδες, με διαφορετικές απόψεις αλλά και διαφορετικά συμφέροντα. Αλλιώς προσεγγίζει το ζήτημα ο πολιτικός, με άλλον τρόπο ο περιβαλλοντολόγος, αλλιώς ένα μέλος Μ.Κ.Ο. και αλλιώς ο τεχνοκράτης?

 

Κάτω από αυτόν τον καταιγισμό πληροφοριών, ο μέσος πολίτης συχνά βρίσκεται σε σύγχυση και αμηχανία. Ειδικά σε σχέση με το περιβαλλοντικό, ήδη αισθάνεται κορεσμό και κόπωση από τις πολλές πληροφορίες - το φαινόμενο ονομάστηκε «πράσινη κόπωση». Το αποτέλεσμα λοιπόν αυτής της υπερπληροφόρησης είναι όχι η ευαισθητοποίηση και η εγρήγορση των πολιτών όπως θα περίμενε κανείς, αλλά αντίθετα συχνά η αδιαφορία και η παραίτηση από κάθε προσπάθεια αλλαγής συμπεριφοράς και στάσης ζωής.

 

Αν όλα αυτά ισχύουν γενικά, πολύ περισσότερο ισχύουν στην Ελλάδα, όπου δεν υπάρχει ισχυρό κίνημα πολιτών με ενεργή παρέμβαση στα κοινά. Η παραπάνω διαπίστωση ισχύει βέβαια και για το νομό μας. Η επικείμενη ίδρυση και λειτουργία 2ης Μονάδας Α.Η.Σ. δεν απασχόλησε όσο θα έπρεπε την κοινή γνώμη του νομού μας, παρόλο που εύκολα μπορεί να μαντέψει κανείς τι θα σημάνει αυτό για την περιοχή μας. Δημόσιος διάλογος με ευρεία συμμετοχή συμπολιτών μας δεν έγινε ποτέ. Η κύρια συζήτηση που έγινε ήταν σχετικά με τον αριθμό των θέσεων εργασίας που θα προκύψουν. Ίσως αυτό να είναι εύλογο σε μια περιοχή με υψηλό δείκτη ανεργίας.

 

Υπάρχουν άραγε  άλλες λύσεις για την αντιμετώπιση τόσο των ενεργειακών μας αναγκών όσο και του προβλήματος της ανεργίας;   Ενώ εμείς εξακολουθούμε να εξαρτιόμαστε από το ρυπογόνο λιγνίτη (πληρώνοντας μάλιστα και πρόστιμα  για τους ρύπους που εκλύονται) και να επενδύουμε σε νέες μονάδες Α.Η.Σ., άλλα ευρωπαϊκά κράτη έχουν ήδη επενδύσει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) εξασφαλίζοντας έτσι ένα πιο «καθαρό» μέλλον τόσο για τον τόπο τους, όσο και για τον πλανήτη μας. Η Ελλάδα κινδυνεύει για άλλη μια φορά να χάσει το τρένο των εξελίξεων. Πολλοί ίσως ισχυριστούν, ότι η απεξάρτηση από το λιγνίτη και η επένδυση στις Α.Π.Ε. απαιτούν προϋποθέσεις που δεν υπάρχουν στη χώρα μας. Όμως, σύμφωνα με έκθεση του WWF Ελλάς που έγινε με ενθουσιασμό δεκτή από τον Επίτροπο Περιβάλλοντος της Ε.Ε., κ. Σταύρο Δήμα, το κόστος υλοποίησης των προτεινόμενων αλλαγών εκτιμάται σε περίπου 0,7% του Α.Ε.Π. της χώρας, το οποίο σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί απαγορευτικό, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι το κόστος απραξίας θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Η ελληνική