Κύριο Μενού

Joomla Slide Menu by DART Creations

Επισκέπτες

Έχουμε 11 επισκέπτες συνδεδεμένους

Μέχρι τώρα επισκέψεις...

free counters
Ανακυκλώνοντας καλλιτεχνικά PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Διαχειριστής   
Τετάρτη, 08 Φεβρουάριος 2012 13:28

Το ΚΠΕ Μελίτης στο πλαίσιο των υποχρεώσεών του για τη Δια Βίου Μάθηση Ενηλίκων του υποέργου του ΤΔΕ/Υ του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΕΣΠΑ), προγραμματίζει σειρά  τριών δράσεων από μέσα Μαρτίου έως αρχές Ιουνίου, σε συνεργασία με το ΤΕΕΤ (Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών) Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Φλώρινας καθώς και με Δημοτικά σχολεία και Γυμνάσια του Νομού Φλώρινας, με  θέμα :

 

«Ανακυκλώνοντας καλλιτεχνικά».

 

Οι στόχοι της δράσης «Ανακυκλώνοντας καλλιτεχνικά» είναι πολλαπλοί:

  • Εκπαιδευτικός στόχος : να κατανοήσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες τις καλλιτεχνικές δυνατότητες που εμπεριέχονται σε οιοδήποτε υλικό, ακόμη και σε αυτά που φαντάζουν ευτελή.
  • Επιμορφωτικός εκπαιδευτών : να γνωρίσουν οι εκπαιδευόμενοι/στόχος το πώς να χρησιμοποιούν τα ανακυκλώσιμα υλικά στην εκπαιδευτική διαδικασία.
  • Καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης : οι συμμετέχοντες  (εκπαιδευτές, επιμορφούμενοι, μαθητές) εργάζονται εντατικά για να βελτιώσουν το περιβάλλον της πόλης τους και με αυτό τον τρόπο συμβάλουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
  • Ανάπτυξη της αίσθησης κοινωνικής ευθύνης : η συλλογική διαδικασία στην κατασκευή των έργων, στον καθαρισμό του Σακουλέβα επιτρέπει στους συμμετέχοντες να κατανοήσουν την σημασία αλλά και την δυναμική της συλλογικότητας και της κοινωνικής συμμετοχής.

Πρώτη δράση και αφετηρία  είναι η διοργάνωση διημερίδας-εργαστηρίου που θα αφορά 20 φοιτητές του ΤΕΕΤ και?30.εκπαιδευτικούς της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, κυρίως καλλιτεχνικών, αλλά και άλλων ειδικοτήτων. Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις  9 και 10 Μαρτίου 2012 στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας.

Στόχος είναι η εξοικείωση των επιμορφούμενων με τεχνικές και μεθόδους εικαστικής αξιοποίησης καθημερινών και ήδη μεταχειρισμένων αντικειμένων, η προώθηση της ιδέας της δημιουργικής ανακύκλωσης, η μείωση των απορριμμάτων και εν τέλει η ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης δράσης, τις παραπάνω μεθόδους, τεχνικές, αλλά και αξίες, θα επιχειρήσουν να μεταφέρουν οι επιμορφούμενοι, εκπαιδευτικοί και φοιτητές (στο πλαίσιο της διευρυμένης άσκησης) στους μαθητές των συνεργαζόμενων δημοτικών σχολείων και γυμνασίων του νομού Φλώρινας, μέσα στο πλαίσιο της ευέλικτης ζώνης. κατασκευάζοντας καινούργια αντικείμενα που να μεταμορφώνουν  την χρηστικότητά που είχαν πριν. Με αυτόν τρόπο οι μαθητές θα αποκτήσουν την δυνατότητα να δουν τις πολλαπλές διαστάσεις που  έχουν τα υλικά που σχηματίζουν αντικείμενα που είναι οικεία σε αυτούς. Ταυτόχρονα έχουν την δυνατότητα να δημιουργήσουν καινούργιες χρήσεις αλλά και καινούργιες αφηγήσεις που να έχουν σχέση με τα αντικείμενα.

Τέλος, στην τρίτη δράση, την ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου), στο ποτάμι  στην πόλη της Φλώρινας θα πραγματοποιηθεί έκθεση των έργων που θα προκύψουν από τη συνεργασία εκπαιδευτικών, φοιτητών και μαθητών. Παράλληλα, την ίδια μέρα, μέλη του ΚΠΕ Μελίτης φοιτητές του ΤΕΕΤ ,Εκπαιδευτικοί καθώς και μαθητές των συνεργαζόμενων Σχολείων θα λάβουν μέρος σε δράση με τίτλο:

 

«Οι θησαυροί του ποταμού»

Συγκεκριμένα, θα γίνει καθαρισμός τμήματος του ποταμού Σακουλέβα και κατασκευή έργου από τα απορρίμματα που θα ανασυρθούν από το ποτάμι στοχεύοντας σε μια δράση που θα αγκαλιάσει ολόκληρη την πόλη αν όχι την περιοχή. Ο Σακουλέβας είναι η ραχοκοκαλιά και ταυτόχρονα η κύρια ζωογόνα φλέβα της. Η διαδικασία θα τον απελευθερώσει από όλα τα βάρη με τα οποία τον επιβαρύνει η οικιστική πίεση. Ταυτόχρονα τα παιδιά θα έχουν την δυνατότητα να δουν πως η καλλιτεχνική δραστηριότητα μπορεί να αλλάξει την πόλη τους: τα σκουπίδια καθαρίζονται και ταυτόχρονα δημιουργούνται έργα τέχνης.

 

Μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω δράσεων, το ΚΠΕ Μελίτης  θα προχωρήσει στην έντυπη έκδοσή τους.

Τα έξοδα των παραπάνω δράσεων θα καλυφθούν από το ΤΔΥ ή τη Διαχειριστική του

ΚΠΕ Μελίτης Φλώρινας.

 

Συγκεκριμένα στην πρώτη δράση τα έξοδα της διημερίδας που αφορούν τη μετακίνηση

διαμονή και τη διατροφή των εισηγητών, τη διατροφή των εκπαιδευομένων, των Δ/ντών των Σχολικών μονάδων που θα συμμετέχουν,  των Υπευθύνων  Σχολικών Δραστηριοτήτων Φλώρινας και  των μελών της Π.Ο. του ΚΠΕ Μελίτης  θα καλυφθούν από το ΤΔΥ ή τη Διαχειριστική του ΚΠΕ Μελίτης Φλώρινας.

Στη Δεύτερη δράση το ΚΠΕ Μελίτης θα καλύψει την αγορά υλικών για την πραγματοποίηση των κατασκευών.

Στη Τρίτη δράση θα καλύψει τη διατροφή των συμμετεχόντων Εκπαιδευτικών - φοιτητών - μαθητών καθώς ένα αναμνηστικό δώρο (καπέλο-πάνινη τσάντα) από την εκδήλωση.

 

 

Πρόγραμμα διημερίδας ΚΠΕ Μελίτης «Ανακυκλώνοντας καλλιτεχνικά»

 

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

 

17:00-17:15

Προσέλευση ? Εγγραφές ? Παραλαβή φακέλων

17:15-17:45

Παρουσίαση των Δράσεων του ΚΠΕ Μελίτης

Νίκος Νάνης (Υπεύθυνος ΚΠΕ Μελίτης)

17:45-18:45

Το Ευτελές και το Ωραίο.

Γιάννης Ζιώγας (Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΕΤ)

!8:45-!9:45

Η εικαστική χρήση της ανακύκλωσης στην εκπαιδευτική διαδικασία (Πρόγραμμα, Μελίνα, Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας)

Κώστας Μίχαλος (Ζωγράφος, Εκπαιδευτικός) 

19:45-20:00

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

20:00-21:00

Παιδαγωγικές κατασκευές

Ταμουτσέλης Νίκος (Εκπαιδευτικός, Ζωγράφος)

Υπεύθυνος Σχολ. Δραστηριοτήτων β/μιας Εκπ/σης  ν.Φλώρινας

 

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

 

9:00-13:00 Παράλληλα εργαστήρια

 

Εισηγητές : Γιάννης Ζιώγας (Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΕΤ)

Κώστας Μίχαλος ( Εκπαιδευτικός, Ζωγράφος)

Νίκος Ταμουτσέλης  (Εκπαιδευτικός, Ζωγράφος)

Γιώργος Κατικαρίδης (Εκπαιδευτικός)


Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 08 Φεβρουάριος 2012 13:42
 

Πολυμέσα

Σήμερα είναι

Δευτέρα, 28/09/2020

Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων

  • An Image Slideshow